Baba shiatsu - Országos Shiatsu Egyesület
21937
page-template-default,page,page-id-21937,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Baba shiatsu

Az érintés ősidők óta a kapcsolatteremtés egyik legalapvetőbb formája. A babák életében az első 18 hónap meghatározó jelentőségű. Ebben az időszakban az édesanyák érintése, simogatása, fizikai jelenléte nagyon fontos szerepet tölt be a gyermek életében. Ez segíti a babát a mozgás, az érzékelés és az idegrendszer egészséges fejlődésében.

A baba shiatsu masszázs célja, hogy a mama és a baba között segítse kialakítani, és elmélyíteni ezt a bensőséges, törődő és odafigyelő kapcsolatot. Az anyukának segít jobban megismerni gyermekét, a baba igényeit, melyeket ő még nem tud szavak formájában közölni a mamájával. Az energiapályák stimulálásával segít a babának az egészséges és megfelelő fejlődésben, az immunrendszerének kiegyensúlyozásában, különböző gyerek betegségek gyorsabb és könnyebb lefolyásában, pl. hasfájás, alvási nehézségek, enyhébb allergiás reakciók.

Már pár napos kortól alkalmazható, mivel figyelembe veszi a baba igényeit és befogadó képességét, nem korai fejlesztésről van szó, hanem támogatásról és segítésről. Támogatjuk a babát a fejlődésében, vagy éppen segítünk neki megoldani a testében kialakult fizikai nehézségeket.

Egy gyermek korai fejlődési fázisában is megfigyelhetőek már energetikai egyensúlytalanságok, amelyek, ha azonnal kezeljük őket, nem is fejlődnek ki nagyobb zavarokká. Kezeletlen energetikai egyensúlytalanságok megnyilvánulhatnak a mozgásban, érzékelésben, az idegrendszer nem megfelelő fejlődésénél fellépő eltérésektől kezdve a tanulási zavarokig többféleképpen. Pont a csecsemőknél és a kisgyermekeknél hozhat gyors javulást egy megfelelő kezelés, lerövidítve akár a speciális gyerek gyógytorna formájában végzett kezelést, ami a gyerekeknek és szülőnek egyaránt nagyon megterhelő lehet.

Az energetikai fejlődés problémái okozhatnak zavarokat az észlelésben és mozgásban, és ez által az emocionális és szociális területeken is, mivel az energetikai fejlődés szolgál alapul a motorikus és szenzoros fejlődésnek, és nagymértékben befolyásolja ezeket.

A meridiánok egyfajta kommunikációs hálózatként működnek a fejlődő tudatosság és a külvilág között, mivel egyformán felelősek az ingerek és reflexek integrációjáért, valamint az anatómiai struktúra, mozgás és tartás megszilárdításáért, és a gyermek személyiség és viselkedésmintáiért is.

A baba shiatsu során úgy lehet bizonyos meridiánokat stimulálni, hogy egy csecsemő képessé válik olyan mozgásokat is megcsinálni, amik korábban gondot okoztak. Esetleg egy sírós csecsemő először megtalálja a középpontját, és ezáltal megnyugszik, vagy javulnak a csecsemőkori emésztési problémák, a “három hónapos kólikák”, vagy a csecsemő, aki eddig a fejlődéséhez olyannyira szükséges hason fekvést nem bírta, hirtelen jól érzi magát ebben a pozícióban.

A baba shiatsu nagyon hatékonyan alkalmazható hasfájás, alvási nehézségek esetén, a mozgás koordináció segítésére, nyugtalan, sírós és túl érzékeny babáknál, illetve minden csecsemőnek ajánlott a kiegyensúlyozott fejlődés és egészséges immunrendszer támogatására.