Forrás Gyermekprogram - Országos Shiatsu Egyesület
page-template-default,page,page-id-22698,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Forrás Gyermekprogram

Kisiskolásoknak szóló gyermekprogramunk elsődleges célja a mai kor gyermekeinek olyan módszerek és technikák megtanítása, amivel életüket, egészségüket felnőtt korukban is támogatjuk.

Olyan magokat ültetünk el a módszer használatával, amely a gyermekeket önállóvá és együttműködővé teszi, a technikák rendszeres gyakorlása által.

A gyakorlatok mozgás és masszázs elemekből állnak. A masszázs elemek egy része önmasszázs, másik fele páros kivitelezés, mindkét esetben ruhában történik. A masszázs fogások dörzsölésekből, simításokból, enyhe gyúrásból és kopogtatásokból állnak. A mozgásos feladatok gimnasztikára és keleti gyógyító gyakorlatokra épülnek. A gyermekek megtanulják elsajátítani belső erejük felébresztését és használatát, annak egészséget támogató módján.

A módszereink a nyugati gyermekfejlődési tanulmányokon és a keleti energetikai fejlődés tudományán alapulnak, beleértve a gyógytorna, gyógymasszázs, a szülés-születés támogatás, a hagyományos kínai gyógyászat, és a shiatsu terápia tudásanyagát.

Programunk olyan – gyermekekkel foglalkozó – érdeklődőknek szól, akik szeretnének javítani a gyermekek együttműködési és tanulási képességein, pl.: pedagógusok, edzők, nevelők, és nem utolsósorban a szülők (továbbiakban ezen személyek megnevezésére az egyszerűség kedvéért a pedagógus elnevezést használjuk).

A programot trénerjeink bármilyen általános iskola alsó tagozatában készséggel levezetik a szülők és az iskola engedélyével, iskolai időben. A program átadása a gyermekeknek és a pedagógusnak 4 egymást követő héten történik heti egy 45 perces óra keretében. Az alkalmak között, valamint ezeket követően a programot a pedagógus gyakorolja az osztállyal. Amennyiben a pedagógus szükségét érzi, továbbiakban is kérhet segítséget, támogatást a trénertől.

Amennyiben mélyebb tudásra van igény, trénerképző 2 napos tanfolyamunkon átadjuk azokat az ismereteket, amivel a pedagógus maga válhat trénerré a saját osztályában. Ez növeli a program hatékonyságát, hiszen a pedagógus mélyebb megértést talál a programban, illetve több motivációra tesz szert annak rendszeres gyakorlásában. A trénerképzésről ezen az oldalon találsz több információt.

Miért van szükség a programra?

A Forrás Gyermekprogram csapata problémának tekinti, hogy az iskolás gyerekek a növekvő mozgáshiány mellett egyre kevésbé érzékelik saját testüket, és a rájuk nehezedő teljesítményelvárások, illetve a tartási nehézségeikből következő „problémabélyegek” hosszú távon meghatározzák iskolai pályafutásukat és önértékelésüket. A program alapgyakorlatai ezért a koncentrációs képesség javítását és az egészséges testtartás támogatását tűzik ki fő célként.

A Forrás egy gyakorlatorientált program, ami mozgásra és az érzékelésre tanít: a gyakorlatok végzése közben a gyerekek levezetik a feszültséget, pihennek, ami egyben mozgást is jelent, és amikor visszatérnek az eredeti tevékenységükhöz feldobottak és éberek lesznek. Ezen kívül a gyerekek játékos módon ismerik fel saját hatékonyságukat: megtanulják, hogy egyszerű eszközökkel mit tudnak elérni önmagukban és másokban.

Kinek ajánlott?

A Forrás Gyermekprogram célcsoportja a kisiskolás korosztály. Ez a korosztály a korábbi nyugodt óvodás évek után hirtelen nagy kihívásokkal és teljesítmény-elvárásokkal találja szemben magát. A gyerekek ebben a korban az iskolai teljesítményük alapján határozzák meg magukat. Ha egy gyerek kevés sikerélményt ér el, és a szülők is elégedetlenek vele, az egész iskolai pályafutását és az önértékelését is hosszú időre meghatározhatja.

A program fő célcsoportja mellett a kisgyermekeket tanító pedagógusokat és a gyerekek szüleit is érinti. Az eddigi gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a szülők, mind a tanárok örömmel vesznek részt a programban, hiszen a program elsajátítása után rövid időn belül érzékelhetőek jótékony hatásai az iskolai és az otthoni környezetben.

Mi a program gyökere, milyen szellemiség húzódik meg mögötte?

A shiatsu fontos alapelve az egymással való tiszteletteljes bánásmód és a határok betartása. Ez a Forrás Gyermekprogramra is érvényes. Ezért minden kezelés előtt elhangzik a kérdés: Megérinthetlek? A kezelés végén pedig a kezelő köszönetet mond a kezeltnek. A kezelés alatt is folyamatosan rá kell kérdezni a kezelt igényeire. Ezáltal egyrészt a gyerekek ráéreznek a saját szükségleteire, és meg is tanulják kifejezni őket. Másrészt megtanulják a másik határait tiszteletben tartani. Így a nyugtalan gyermekek is, akiknek esetleg nehézséget okoz a saját erejüket kordában tartani, képessé válnak figyelemmel, gondosan nyúlni a másikhoz.

Hogyan hat a Forrás Gyermekprogram a programot végzőre?

A jó kézügyesség közvetlenül hat a gyermek nyelvi képességeire. Ezt a tudást a Forrás Gyermekprogram ki is használja. Az a gyermek, aki a kezelést végzi, számos különböző mozdulatsort hajt végre a kezeivel. Ezek a mozdulatok éppúgy, mint az önkezelési módszerek, a száj környékének izomzatára hatnak. Talán Te is megfigyelted már saját magadon, hogy nagy erőkifejtést igénylő tevékenységek végzése közben, például egy rongy kifacsarásakor, vagy ha erősen kell összpontosítanod, összeszorulnak az ajkaid, vagy mozgatod a nyelved. Gyermekeknél is megfigyelhető, hogy ha nagyon koncentrálnak, öntudatlanul is mozgatják a nyelvüket. Itt mutatkozik meg az összeköttetés a kéz motorikája, illetve a száj és a nyelv motorikája között. Japán nézőpontból minden ujj összeköttetésben áll a gerincoszlop egy bizonyos részével, ezért az ujjak kezelésével mobilizálható a gerinc, lazulnak a szem és az arc izmai.

Milyen hatással van a Forrás Gyermekprogram az osztályközösségre?

Az osztály légköre érezhetően megváltozik. A program végzése során begyakorolt tisztelet és figyelem, mint viselkedésminta áttevődik az egymással való érintkezésre, az iskolai hétköznapokra és az osztályközösségre is. A gyermekek megtanulják, hogy a másikat csak annak engedélyével érinthetik meg, és ily módon az egymással való tiszteletteljes bánásmód érezhetően megerősödik.

Ki sajátíthatja el a Forrás Gyermekprogramot?

A Forrás Gyermekprogramot könnyű megtanulni, semmilyen előzetes ismeret nem szükséges hozzá. Úgy tapasztaljuk, hogy a gyermekek 5-től 12-13 éves korig hamar a program szakértőivé válnak. Mivel a gyermekek igen gyorsan megérzik a pozitív hatásokat, ők maguk kezdeményezik a masszázs gyakorlását.

A program végrehajtásának elsajátítására egy kiképzett tréner négy héten át heti egyszer tart egy 45 perces foglalkozást az iskolában, és begyakoroltatja a programot az osztállyal és a tanítóval. Az oktatások az osztályteremben történnek, ahol a padokat, székeket nem kell elmozdítani a helyükről.

Mennyi időt vesz igénybe a program elvégzése?

A program nem igényel semmilyen előkészületet, nem kell átrendezni sem a padokat, sem a székeket. Egy teljes folyamat maximum 8 percet vesz igénybe. Mivel a gyermekek kölcsönösen kezelik egymást, az időráfordítás összesen kb. 16-20 perc. Ez első pillantásra sok időnek tűnhet, de a gyakorlatok rendszeres végzése esetén az eredmények azt mutatják, hogy ez nem kárba veszett idő. A gyakorlati tapasztalatok alapján speciális rövid programokat fejlesztettünk ki. Különösen az önkezelési gyakorlatoknak egészen csekély az időigényük. A gyermekek gyakran személyes szükségleteik szerint, a tanítás megszakítása nélkül végeznek el önállóan egy-egy rövid gyakorlatot. Ezáltal újból és újból meg kell válaszolniuk a kérdést: mire van most épp szükségem? Mi használ nekem? Ezek kérdésfeltevések az egészséges életvezetés fontos alapkövei. Ha csak heti egyszer elvégzik a programot az osztályban vagy a napköziben, már pozitív változásokat érhetnek el.

Mennyibe kerül a program bevezetése?

A Forrás Gyermekprogram javasolt ára 1500,- Ft/tanuló.

A trénerek indokolt esetben ettől eltérhetnek.

Mi történik a masszázs során?

A Forrás Gyermekprogram lényege első sorban kézzel történő érintés két diák között kölcsönösen. Miután a két gyerek megegyezett, hogy egyenrangú partnerek és biztosították egymást, hogy kérik és elfogadják az érintést, az egyik egy széken helyezkedik el, a másik pedig erőteljesen érinti a hátát, karjait és a fejét. Minden gyakorlat gyermekbarát érintésekkel dolgozik és a képzeletet is megdolgoztató neveket használ. Természetesen a sorozat végén a gyerekek helyet cserélnek. Így minden gyerek képes lesz élvezni az érintést és az érintve levést is.