Shiatsu - Országos Shiatsu Egyesület
page-template-default,page,page-id-17509,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Shiatsu

A távol-keleti gyökerekkel rendelkező shiatsu lágy, meditatív kezelési módszer, melyben nagy hangsúlyt kap az érintés és az azon keresztüli kommunikáció az emberek között. Egyszerre keleti és nyugati, több ezer éves és modern alapokra egyaránt építő, hatékony testkezelő rendszer, amely folyamatos fejlődésben van, és igazodik a mai ember igényeihez.

A kéz, a szív és a jelenlét összehangolt munkájával a testen alkalmazott technikák hatékonyan támogatják a szervezet öngyógyító folyamatait, hatnak az idegrendszerre, a közérzetre, a mozgás szabadságára és a környezettel való kapcsolatra is. A shiatsu mindazoknak ajánlott, akik pihenni szeretnének, teljesítő képességüket fokoznák, megőrizni vagy javítani szeretnék egészségi állapotukat, illetve mélyebb önismeretre vágynak.

Shiatsu. Hogyan kell kiejteni?

Így: siacu. Az egész világon és nálunk is az angol írásmód terjedt el, ez egy fajta márkanév, amit mindenki így ismer. Bízunk benne, hogy Magyarországon is egyre többen megismerik, és használják a shiatsut.

Mit jelent?

Japán jelentése hüvelykujjnyomás. Ruhában történő érintéses kezelés, amelyben a kezelő hüvelykujjának használata fontos szerepet kap. Masszázsfogások széles skálájából álló, tudatos jelenlétet alkalmazó érintésterápia, mely célul tűzi ki, hogy a kezelt személy közreműködésével harmóniába hozza annak testi és mentális állapotát.

Ez ilyen "spiridolog"?

Távol áll tőle, bár nehéz meghatározni, hogy kinek mit jelent ez a kifejezés. A shiatsu egészleges látásmódja modern anatómiai és több ezer éves távol-keleti népi gyógyászati megfigyelésekre alapul. A módszer ezek és az intuíció segítségével keresi a partner számára a harmóniát, a jobb közérzet elérését, egészség érzetének növelését.

Orvosok vagytok?

Nem vagyunk orvosok, segítjük és kiegészítjük az orvosok munkáját ezzel a szelíd kezeléssel. Fontos, hogy ha komoly problémád van, mielőtt shiatsu kezelésre mennél, konzultálj az orvosoddal. A shiatsu kezelők nem diagnosztizálnak, sosem helyettesítik egy orvos munkáját.

Sok mindent kell tudnia egy shiatsu kezelőnek?

Igen, két éves, több egységből álló, alapos képzésen veszünk részt, több száz gyakorló kezelést végzünk, mire shiatsu-gyógyászokká válunk. Ezen kívül folyamatosan tovább képezzük magunkat, hogy minél sokoldalúbban és hatékonyabban támogathassuk a hozzánk fordulókat.

Mi történik egy kezelés során?

Üdvözöljük egymást, kényelmes, laza ruhádba átöltözöl, kicsit beszélgetünk veled az aktuális helyzetedről, majd fekvő vagy ülő testhelyzetben történik meg a kezelés a padlón előkészített matracokon. Az érintések hatására alvás közeli állapot jön létre, melyben tested ellazul, idegrendszered kipihenheti magát, és megfigyelheted az érintésekre adott reakcióidat. Majd megbeszéljük, hogy melyikünk mit tapasztalt, és mit tehetsz még magadért a továbbiakban.

Mikor érdemes kezelésre jelentkezni?

Szinte bármikor. Legfőképpen akkor, amikor azt érzed még nincs nagy baj, de kicsit kibillentél az egyensúlyodból. Például általános fáradtság, túlhajszoltság, stressz, álmatlanság, mozgásszervi panaszok, nyak-, hát-, derékfájdalmak, ízületi problémák, emésztési panaszok, menzesz panaszok, légzési nehézségek. Várandósság esetén és csecsemők mozgásfejlesztésében is nagyon hatékony a kezelés képzett terapeutáknál.

Mikor ne menjek kezelésre?

Hőemelkedéses, lázas állapotban vagy, ha éppen fertőző betegségben szenvedsz. Műtéteket követően az operáció jellegétől függően az első 6 hét – 3 hónapos időtartamban. Akut éles fájdalmak esetén feltétlenül orvoshoz fordulj! Fogorvosi beavatkozást megelőző és követő két napban nem ajánlott.

Bár a shiatsu kezelő kikérdez, miről tájékoztassam őt feltétlenül?

Orvosi kezeléseidről, más terapeutáknál végzett kezeléseidről, gyógyszereidről, korábbi betegségeidről, veleszületett adottságaidról. (pl. idegcső-záródási rendellenességek)

Hová mehetek kezelésre?

Az shiatsu masszőrök menüpont alatt található terapeuták között kiválaszthatod a hozzád legközelebbi shiatsust.